Een metronoom is handig bij het wandelen


 

Een metronoom geeft ritme en cadans aan je manier van lopen. Tijdens het wandelen kun je gaan onderzoeken welke snelheid voor jou het prettigst is. Bij blessurevrij wandelen, het ChiWalking, ga je met verschillende ritmes aan de gang om te kijken welke manier het beste is voor jou.

Sommigen vinden een snelheid van 110-114 per minuut fijn, anderen vinden dat weer te rustig en doen liever een snelheid van 120 voor een ontspannen loop.

Meer zuurstof

Via de metronoom kun je ook goed opbouwen naar een trainingsloop die voor meer zuurstof zorgt, waardoor je wellicht op de 130-140 uitkomt. Je zult zien dat als je dit gaat gebruiken, de opbouw van je wandelschema sneller zal gaan.

Het is een geweldig hulpmiddel om te onderzoeken wat voor jou een prettige manier van wandelen is. Ga eens wat testen om te kijken welk tempo jij het prettigst vind in gebruik.

Metronoom app

Je hoeft niet persé een fysieke metronoom te kopen; als je een smartphone hebt kun je ook een app downloaden. Ik adviseer een app die je volledig kunt instellen. Zoals b.v. de Metronoom Beats app waarbij je zowel het volume als het soort geluid kan bepalen. Het is wel belangrijk dat je grote knoppen hebt om het ritme aan te passen. Als je tijdens het lopen dit wilt veranderen is het niet prettig om dan te moeten stilstaan, je moet dit lopend kunnen doen.

Geen slaaf worden

Zorg er wel voor dat je geen ‘slaaf’ wordt. Blijf (zeker bij ChiWalking) altijd luisteren naar je lichaam. De snelheid kan wel leuk worden aangegeven door een app, maar jouw lichaam is de enige die de échte juiste snelheid weet.

Als je geen smartphone hebt of die niet wilt meenemen, koop dan een goede metronoom met een duidelijke display en grote knoppen.