Ademhaling bij ChiWalking

Een diepe lage buikademhaling; daar ben je naar op zoek bij het wandelen want je wilt een zekere ontspanning voelen tijdens het wandelen. Ademhaling bij Chiwalking is enorm belangrijk. Als je last hebt van je ademhaling, dus als ze denken ‘het loopt niet lekker met die ademhaling’ dan is mijn advies:

Zorg dat je wat langer uitademt dan dat je gewend bent. Want als je langer gaat uitademen, zal je merken dat je buikademhaling er vanzelf wel inkomt.

Hoe komt dat?

Op het moment dat je korter uitademt blijft er nogal wat lucht onder in je longen zitten waardoor je steeds hoger gaat ademhalen. Maar als je langer uitademt gaat juist al die lucht uit je longen met als gevolg dat je natuurlijker gaat ademen. De longen vullen zich vanzelf weer met lucht en zal je merken dat je wat rustiger wordt. Dus de belangrijkste tip en de basis is, langer uitademen.

Hoe lang dan precies?

Dat verschilt wel van persoon tot persoon wat comfortabel is. Voorbeelden zijn b.v. 7 passen uitademen en 3 passen inademen, of 6 uit en 2 in, of 5 uit en 3 in. Dat uitademen mag best wel twee keer zo lang zijn. Het beste is omdat zelf een beetje uit te zoeken wat jij prettig vindt, ga er maar mee oefenen. Met de vuistregel: wat langer uitademen van inademen.

Ga überhaupt eens opletten hoe vaak per minuut je uitademt. De meeste mensen zitten toch wel bij de 5-6 keer. Als je je dat bewust bent is dit een goede oefening:

  • Ga op een stoel zitten
  • Adem 4 tellen in
  • Adem 7 tellen uit
  • 4 tellen niets doen

Dit zijn totaal 15 tellen, en als je dat 4 keer doet, heb je binnen 1 minuut 4 keer ingeademd. Met enige oefening en vooral bewustwording en rust is dat goed te doen. Je zult dan ook direct merken dat je ademhaling rustiger wordt en jezelf meer kan ontspannen.

Ademhaling bij ChiWalking

Dus hanteer de stelregel: gemiddeld wat langer uitademen. Oefen er zelf mee zodat je je bewust wordt van je ademhaling. Een langere diepe uitademing maakt je meer ontspannen wat veel gezonder is. Ook tijdens het wandelen!