Voetafdruk met blote voet


Een voetafdruk met blote voet is een manier om je eigen looptechniek te analyseren. Ik heb hier twee voetafdrukken gemaakt die ik met de blote voet heb gemaakt. Deze zijn zoals het hoort. Je ziet wel een inkeping, maar de afdrukken zijn egaal, evenwichtig en gelijkmatig in het zand. Wat je goed kunt zien zijn de kleine passen en in de juiste looprichting.

Wat je niet wilt zien zijn diepe afdrukken van de voorvoet, en een diepe kuil van een haklanding, die beiden zijn altijd fout, zeker gecombineerd. Een voetafdruk met schoenen aan is ook goed om te doen, maar met blote voet geeft meer inzicht.

Het strand is mooie test

voetafdruk met blote voetOm te bepalen of je goede voetafdrukken maakt is het beste om met je blote voeten in het zand te gaan lopen. Het strand is daar een prima optie voor!

Dan kun je als beste zien hoe je ervoor staat, hoe je loopt en waar je correcties moet maken in je looptechniek.

Deze oefening geeft niet alleen veel inzicht, maar is ook leuk om te doen én te voelen. Want op je blote voeten voel je veel meer dan met schoenen aan. Op het asfalt lopen geeft een heel ander gevoel dan met schoenen aan, probeer het maar eens!

Heel ander sensatiegevoel

Je zenuwuiteinden registreren echt een heel ander gevoel wat je zal verbazen. En zeker als je met je blote voeten op het zand of gras gaat lopen, krijg je hele andere ‘signalen’ binnen. De mens is het in de westerse wereld verleerd om op blote voeten te lopen, maar het is wel erg lekker om te doen.

Blessurevrij wandelen

ChiWalking is erop gericht om blessures te voorkomen, wat je zeker ook doet met op je blote voeten lopen. Je ontlast hiermee je benen en je creëert veel meer ontspanning. Al die zware sportschoenen zijn juist niet goed voor je.

Wil je meer weten? Je bent van harte welkom op één van de workshops om te ervaren wat blessurevrij wandelen voor jou kan betekenen. Want wandelen zonder blessures is heerlijk!

Aanvulling video

In deze korte video vertel ik dat je bij ChiWalking op je hele voet landt. Om het exacter te omschrijven: je landt op de voorkant van je hiel. Dat is dus op het achterste deel van je middenvoet. Als je je de drie punten waarop je voet steunt herinnert dan is het dat punt midden onder je hiel, aan de achterkant van je middenvoet.

Zou je een nog duidelijker uitleg willen, kom dan naar een ChiWalking workshop en laat het je daar precies aanwijzen. Tijdens deze leuke workshop krijg je ook een persoonlijke videoanalyse van jouw manier van wandelen!