Voetafdruk is belangrijk bij ChiWalking


De voetafdruk die je hier in het zand ziet, is de voetafdruk en dus voetstap die je wilt maken bij ChiWalking en ChiRunning. Dit is een mooie egale voetafdruk die wijst in de richting waar je heen wilt en gaat.

Je ziet bij deze voetstap geen hak of punt, er is geen afzet met de hiel of de voorvoet, het is een mooie egale afdruk, met een ontspannen voet in het zand gezet.

Voetafdruk met blote voeten

Nu zal je misschien denken dat zo’n afdruk maken wel erg makkelijk is om te maken met een schoen als deze, maar in mijn volgende video laat ik een voetafdruk met blote voet zien. Ik zal dan met blote voeten aanlopen waar je nog steeds zal zien dat mijn voetafdruk mooi egaal is.

Ook daar zie je geen geen hakafdruk en er is geen afzetting van de voorvoet. Dat is de basis van ChiWalking: geen haklanding en ontspannen voeten is waar het om draait. Als je regelmatig tijdens het wandelen een voetafdruk maakt in het zand, kan je zien hoe je techniek is op dat moment. Als deze niet goed is, is het een kwestie van oefenen!

Workshops met zandbakoefening

Als je meedoet met één van onze workshops gaan we dieper in op voetafdrukken en zullen we ook je voetstappen analyseren met een ‘zandbak oefening’. Want hoe zet jij je voet in een zandbak neer? En wat kun jij daar zelf aan zien en over leren? Als je jarenlang altijd een haklanding hebt gemaakt, zal het even onnatuurlijk aanvoelen. Maar dat is tijdelijk, want ChiWalking gaat op den duur juist meer natuurlijk aanvoelen.

De workshop leert je hoe jij wandelt en hoe jij je voeten neerzet. Want als je ChiWalking of ChiRunning wilt gaan doen moet je je eerst bewust worden van de juiste voetstap en voetafdruk, pas dan kun je echt blessurevrij wandelen.

Aanvulling video

In deze korte video vertel ik dat je bij ChiWalking op je hele voet landt. Om het exacter te omschrijven: je landt op de voorkant van je hiel. Dat is dus op het achterste deel van je middenvoet. Als je je de drie punten waarop je voet steunt herinnert dan is het dat punt midden onder je hiel, aan de achterkant van je middenvoet.

Zou je een nog duidelijker uitleg willen, kom dan naar een ChiWalking workshop en laat het je daar precies aanwijzen. Tijdens deze leuke workshop krijg je ook een persoonlijke videoanalyse van jouw manier van wandelen!