ChiWalking opbouwen

 

Chiwalking opbouwen is erg belangrijk. Niet alleen bij het hardlopen, maar ook bij het wandelen hebben veel mensen de neiging om te snel te veel te willen. Als je te snel teveel wilt, krijg je op een gegeven moment ook weer een terugslag. Dus bouw je wandelprogramma gedoseerd op.

Begin allereerst eens te kijken naar wat kan je lichaam, wat wil jezelf. Als je lichaam na een paar kilometer zegt ‘Het is voldoende’ ga dan niet te ver want dan krijg je geheid een terugslag.

10% per week

De gemiddelde opbouw zegt 10% opbouw per week, of 10% per keer. Heb je b.v. 2 kilometer gelopen loop de volgende keer dan 2,2 of 2,3 kilometer. Denk niet dat je gelijk hele grote afstanden moet gaan lopen. Bouw je wandeling of training gedoseerd en rustig op en luister daarbij goed naar je eigen lichaam.

Je wilt namelijk voorkomen dat je pijn in je voorvoeten krijgt of andere blessures, en met een goede opbouw met de 10% regel kan je dit voorkomen.

Gebruik de natuur

Bij ChiWalking gebruik je natuurlijke krachten, het hellen en de zwaartekracht. Kinderen doen dit automatisch, maar zodra we ouder worden leren we om anders te lopen. Het wordt ons zelfs geleerd om achterover te hellen, grote stappen te maken, schoenen met dikke zolen te nemen, en een haklanding te maken. Al deze adviezen zijn fout, met juist alle blessures van dien.

Bij ChiWalking draait alles om de natuurlijke manier van lopen, het heet niet voor niets blessurevrij wandelen.