Wandelmotto’s

Wandelmotto Blessurevrij wandelen Chi Walking

Soms vragen mensen mij of ik ook muziek luister onder het wandelen? Nee, meestal doe ik dit niet. Ik ben bijvoorbeeld wel bezig met mijn ChiWalking techniek en geniet van de natuur en de omgeving en alle geluiden om me/ons heen.

Wandel ik met iemand anders of meerdere personen dan probeer ik onderweg ook nog een, wie weet, goed gesprek te voeren over iets wat ons bezig houdt.

Vind hier de wekelijkse wandelmotto’s.

Mindfulness tijdens het wandelen

Alles bij elkaar probeer ik ‘in het moment te zijn’ onder het wandelen. Mindful, zou je met een moderne term kunnen zeggen. Toch kan het soms ook fijn zijn om mijn gedachten te laten gaan over een thema, een motto. Dat thema kan dan in mijn gedachten komen opborrelen maar ik kan ook van tevoren iets bedenken of het kan iets zijn wat ik net ergens gelezen heb of eerder ben tegen gekomen. Andere mensen kunnen prachtige uitspraken doen, of die nu komen uit de mond van bekende mensen of de buurman of buurvrouw. Een waardevolle tekst, van wie dan ook, kan altijd de moeite van het overdenken waard zijn.

Met andere ogen

Een uitspraak van Marcel Proust (1871 – 1921): ‘een ware ontdekkingsreis ligt niet in het bezoeken van nieuwe landschappen, maar in het kijken met nieuwe ogen’ kan iedere wandeling het landschap weer als nieuw doen zijn. Als je gewend bent een ‘vast rondje’ te wandelen kan het je ertoe brengen eens met nieuwe ogen te zien hoe de bladeren nu weer net een beetje verder uit gekomen zijn. Of net weer wat donkerder groen gekleurd zijn dan wel in de herfst aan het verkleuren zijn.

Ook al kan je iedere dag weer nieuwe details zien die er eerder op je vaste route niet waren. Dat dus aan de hand van  deze prachtige uitspraak van Proust kan ook een zelfde rondje steeds opnieuw weer ‘nieuw’ zijn. De wolken in de lucht zijn iedere dag anders, om nog eens een ander voorbeeld te geven.

Wekelijks ander motto

Deze site zal iedere week een ander motto, thema dan wel uitspraak brengen ter overweging. Kun je die gebruiken voor onder het wandelen? Om de wereld eens met andere ogen te zien? Om eens na te kunnen denken over hoe blij we kunnen zijn met wat er is in plaats van te treuren over wat had kunnen zijn.

Het kan je wellicht helpen om wat meer in het moment te zijn, onder het wandelen wat meer te genieten van het wandelen. Naast het bezig zijn met de ChiWalking techniek (van groot belang uiteraard) kun je zo ook nog met een extra ‘gedachten houvast’ wandelen. Als je wilt uiteraard en behalve techniek of motto’s lijkt me het allerbelangrijkste: geniet van het wandelen zelf!

Vind hier de wekelijkse wandelmotto’s.