Welke schoen voor ChiWalking?


welke schoen voor chiwalkingDe juiste schoenkeuze voor blessurevrij wandelen en hardlopen is natuurlijk erg belangrijk. Bij ChiWalking is één van de technieken om je voeten op een soepele manier van de grond af te halen. Daarom is het belangrijk dat je ook een soepele schoen hebt met een soepele zool, zoals deze.

Een soepele zool is dus een zool die heel makkelijk te buigen valt, want je wilt je voet soepel van de vloer afhalen. Dus daarom is belangrijk dat die zool zo soepel is en makkelijk te buigen. Dit is een belangrijk criterium voor de aanschaf van schoenen: een soepele en buigbare zool.

Past je voet makkelijk?

Een tweede criterium is de vraag: past je voet makkelijk in de breedte van de schoen? Om dit te controleren kun je even de binnenzolen verwijderen en dan je voet op de zool leggen. Dan kun je zien of je aan beide kanten voldoende ruimte hebt. Maar als je je voet moet optrekken om meer ruimte te krijgen, is het niet goed, dan kun je beter een bredere schoen nemen.

De overgangsschoen

Welke schoen bij ChiWalking?Een ander voorbeeld is deze schoen, deze is ook makkelijk te buigen. Dit is meer een overgangsschoen. Je loopt hierbij zoals op platte voeten, we noemen dat ook wel een ‘zero drop’. Deze schoen is erg flexibel en zeer geschikt voor wat ruwer terrein als je bijvoorbeeld op stenen of kiezels loopt. Bij de eerste schoen die ik toonde is de zool wat kwetsbaarder zodat er b.v. een doorn of scherp voorwerp doorheen kan komen. Dus als je op ruigere grond loopt wil je wel meer bescherming voor je voeten.

De sandaal

welke schoen voor chiwalkingDeze schoen ziet er wel heel zomers uit, maar de zool is veel te stug en valt niet te buigen. Je kunt hiermee dus niet je voet soepel van de grond halen, wat bij ChiWalking een basistechniek is. Dus als je graag op sandalen loopt, koop dan een paar met een soepele buigbare zool.

De sportschoen

welke schoen voor chiwalkingDit geldt ook voor sportschoenen. Dit type schoen heeft een dikke zool en kun je nauwelijks buigen. Ze zien er heel sportief uit maar het grote nadeel is een te dikke zool én een hakverhoging wat eigenlijk ook niet goed is. Bij ChiWalking leer je om soepel je voet van de grond af te rollen en dan wil je niet belemmerd worden door je schoenen.

De natuurlijke voet

Van nature zijn we ook niet gebouwd om op hakken te lopen. Die soepelheid heeft je voet al van nature. Want als je je voet optilt gaat dat vanzelf in een ontspannen soepele gang. En zo soepel moeten ook de zolen van je schoenen zijn.

Die ontspannenheid is erg belangrijk bij blessurevrij wandelen, ofwel ChiWalking.